Do góry

Przekąski Przepis na:

Dorsz po lwowsku

Dorsz po lwowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50985

Dodano:

Odsłon: 1558

O:)

Składniki

  • 800 g filetów z dorsza
  • 1/2 średniej bułki namoczonej w mleku
  • 100 g cebuli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • włoszczyzna
  • sól ,pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dorsz po lwowsku

Przygotowanie

  1. Dorsza ,cebule oraz bułkę przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem ,wymieszałem ,uformowałem pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

    Włoszczyznę obrałem ,przygotowałem bulion warzywny.

    Do przygotowanego ,wrzącego bulionu (już bez warzyw) ostrożnie włożyłem pulpety i gotowałem na małym ogniu około 30 min.

    W tym czasie zrobiłem sos:

    Śliwki namoczyłem w winie rozcieńczonym odrobiną wody. Ugotowałem i przetarłem przez sitko. Połączyłem przecier z majonezem.

    Ostudzone pulpety zalałem sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bobara 08 marca 2014 smak mego dzieciństwa, ale u mnie to klopsy z dorsza z kaszub :) z tą różnicą że w sosie chrzanowym, zdecydowanie zaostrza smak :)
jak to mówia na kaszubach pomuchel(dorsz) to tradycyjna obok sledzia ryba kaszub :)
Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 08 marca 2014 No Panie ładny kto widział o tej porze takie przepisy wrzucać:-))) Ja uznaje tylko dorsza i tuńczyka no czasami śledzika:-)Zabieram ze soba przepis bo jest intrygujący:-)) Odpowiedzi: 4 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń