Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 636 Ocena: 5461
Dodano: 18.01.2018
Odsłon: 3588
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowujemy farsz: kapustę odciskamy z soku, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu do czasu aż będą miękkie a woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonych pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszając dusimy razem do czasu aż woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia.
Farsz możemy przygotować dzień wcześniej.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy jajka i mąkę i dokładnie wyrabiamy rękoma. Na koniec dodajemy roztopione przestygnięte masło, szczyptę soli i olej. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 10-12 porcji. Ciasto układamy na dłoni, nakładamy porcje farszu i zlepiamy ciasto formując podłużną bułkę.
Przygotowane bułeczki z farszem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewany do 190-200 stopni C. Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
/5 min przed wyjęciem z piekarnika możemy je posypać startym żółtym serem./
Bułeczki pieczemy 25-30 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 18 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
No super, taką bułeczkę, a może i dwie, to bym teraz zjadł :)Chyba najlepiej z kubkiem gorącego barszczu :D
2 Kto głosował? | Odpowiedz