Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki drożdżowe z kurczakiem i sosem BBQ to idealna propozycja na kolację czy też śniadanie. Takie wytrawne bułeczki sprawdzą się również na domową imprezę. Bułeczki smakują na ciepło jak i zimno.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę mąki, cukier i wlewamy ciepłą wodę. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosło. Po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt klejące możemy dodać odrobinę mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na złoty kolor. Kurczaka łączymy z pokrojonym w kostkę serem mozzarella oraz sosem BBQ. Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki, możemy również zrobić rulon i pokroić na równe kawałki. Mi wyszło 10 bułeczek. Ciasto spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy, tworząc zgrabną kuleczkę. Gdyby ciasto było lepiące, podsypujemy delikatnie mąką. Bułeczki posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone bułeczki podajemy z ulubionym sosem.