Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne bułeczki z śmietankowym twarożkiem i jagodami. Nie wysychają dzięki serkowi. Cudownie pyszne !!!!
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1749
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 252
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 213
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1749
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 252
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 213
Składniki
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mleko podgrzać, cukier utrzeć z drożdżami, dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić (aż zacznie się pienić).
Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtko, rozczyn z drożdży, sól. Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodawać masło. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać mąką.
Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości około 1,5h. W tym czasie serek wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.
Po tym ciasto wyjąć i wyrobić jeszcze chwilkę. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.