Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 11947

Mimo tego, że kojarzone ze świętami, dla mnie są znakomitą przekąską nawet w ciepłe dni.

Składniki

  • 500 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżka masła
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 500 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Na początku przygotuj ciasto. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Jajko rozbełtaj z mlekiem i razem z olejem dodaj do suchych składników. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. Jeśli jest ono zbyt klejące dodaj trochę mąki. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Podczas gdy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki i poczekaj aż zredukują swoją objętość. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją, odciśnij, pokrój i dodaj do pieczarek. Do farszu możesz dodać trochę bulionu wołowego lub drobiowego (kilka łyżek), aby zachował wilgotność. Dopraw przyprawami zgodnie ze smakiem. Trzymaj farsz na patelni aż kapusta delikatnie zmięknie i składniki się połączą. Pod sam koniec dodaj łyżkę przecieru pomidorowego.

  3. Ciasto i farsz podziel na cztery części. Kawałki ciasta rozwałkuj na kilkumilimetrowy prostokątny pasek. Nakładaj farsz na dłuższej części paska, zawiń i pokrój rulon na cztery części. Powtórz ten proces ze wszystkimi kawałkami ciasta. Przygotowane paszteciki posmaruj mlekiem lub rozbitym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń