Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe pierogi z szynką, serem i ananasem

Drożdżowe pierogi z szynką, serem i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10180

Dodano:

Odsłon: 11432

Wigilia nie obędzie się bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami ale na następny dzień Świąt można przygotować "hawajską" wersję pierogów :-) są trochę czasochłonne ale warto się trochę pomęczyć :-). Żeby zaoszczędzić sobie czasu można upiec je wcześniej i zamrozić

Składniki

  • Ciasto:
  • drożdże 5 dag
  • ciepła woda 240 ml
  • cukier 2 płaskie łyżeczki
  • sól 2 płaskie łyżeczki
  • mąka ok. 1 kg
  • ciepłe mleko 340 ml
  • roztopione masło 7 dag
  • jajko 3
  • Nadzienie:
  • Szynka (u mnie polędwica wiśniowa) 40 dag
  • ser żółty 30 dag
  • cebula 1 duża
  • ananas z puszki 5-6 krążków
  • pieprz, ewentualnie sól (ja nie dodawałam)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Do miski wlać wodę, dodać cukier, drożdże o 20 dag mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać mleko, sól, resztą mąki, przestudzone masło i 2 jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. (ja miskę z ciastem wstawiam w drugą miskę z ciepłą wodą).

  2. W tym czasie przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia na oleju. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i smażyć kilka minut. Patelnię zdjąć z ognia, dodać ser starty na grubych oczkach i pokrojonego w kostkę ananasa. Przyprawić pieprzem, ewentualnie solą, Dobrze wymieszać.

  3. Ciasto podsypywać mąką na stole i wałkować. Wykrawać koła i na środek kłaść 1 łyżeczkę nadzienia. Pierogi zlepić, przycisnąć brzegi widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Piec ok. 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego :-)

    P.S. Pomysł zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń