Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11425
Dodano: 05.12.2015
Odsłon: 12028
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Do miski wlać wodę, dodać cukier, drożdże o 20 dag mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać mleko, sól, resztą mąki, przestudzone masło i 2 jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. (ja miskę z ciastem wstawiam w drugą miskę z ciepłą wodą).
W tym czasie przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia na oleju. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i smażyć kilka minut. Patelnię zdjąć z ognia, dodać ser starty na grubych oczkach i pokrojonego w kostkę ananasa. Przyprawić pieprzem, ewentualnie solą, Dobrze wymieszać.
Ciasto podsypywać mąką na stole i wałkować. Wykrawać koła i na środek kłaść 1 łyżeczkę nadzienia. Pierogi zlepić, przycisnąć brzegi widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego :-)
P.S. Pomysł zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 05 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Pyszne nadzienie <3 Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 05 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Cudne i bardzo finezyjne pierożki :) Pysznosći :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz