Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe placki z mięsem mielonym

Przepis dnia 2017-01-21
Drożdżowe placki z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 9658

Dodano:

Odsłon: 15367

Pizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję:). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe placki z mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso i warzywa. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, całość studzimy.

  2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła.

  3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu.

  4. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń