Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe pierożki z wiśniami na każdą okazję.
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231736
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4948
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36291
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231736
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4948
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36291
        
        Składniki
Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem.
Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi. W garnku zagotuj 2-3 l wody. Kolejno gotuj pierożki porcjami 10 minut. Podawaj z bitą śmietaną i brązowym cukrem kandyzem. Możesz też okrasić bułką tartą zrumienioną na maśle.