Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe pierożki z wiśniami na każdą okazję.
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 65
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 116
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 79
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 46
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 65
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 116
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 79
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 46
Składniki
Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem.
Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi. W garnku zagotuj 2-3 l wody. Kolejno gotuj pierożki porcjami 10 minut. Podawaj z bitą śmietaną i brązowym cukrem kandyzem. Możesz też okrasić bułką tartą zrumienioną na maśle.