Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe pierożki z wiśniami na każdą okazję.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 411
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1791
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 357
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 411
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1791
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 357
Składniki
Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem.
Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi. W garnku zagotuj 2-3 l wody. Kolejno gotuj pierożki porcjami 10 minut. Podawaj z bitą śmietaną i brązowym cukrem kandyzem. Możesz też okrasić bułką tartą zrumienioną na maśle.