Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wypiek może stanowić dodatek do zupy krem lub "podstawę" do kanapki...co kto lubi ;) Polecam :)
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2028
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 342
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 762
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17220
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2028
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 342
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 762
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17220
Składniki
Drożdże zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia, następnie dodać ok. 2 łyżek ciepłej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić na ok. 10 min. do podrośnięcia. Następnie dodać mąkę, sól, roztopione masło i ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
Następnie blat podsypać mąka i rozwałkować ciasto w prostokąt. Ciasto posmarować pesto z rukoli, zostawiając "wolne" boki. Następnie krawędzie ciasta złożyć do środka i zwinąć w roladę.
"Roladę"rozciąć, ale nie do końca. Dwie części przekładać tak, jak warkocza. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 35-40 min.
Wyrośnięty chlebek posmarować roztrzepanym jajem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni przez ok. 25-30 min. Smacznego!