Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wypiek może stanowić dodatek do zupy krem lub "podstawę" do kanapki...co kto lubi ;) Polecam :)
Polecam.
Odsłon: 669
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4438
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1125
Polecam.
Odsłon: 669
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4438
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1125
Składniki
Drożdże zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia, następnie dodać ok. 2 łyżek ciepłej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić na ok. 10 min. do podrośnięcia. Następnie dodać mąkę, sól, roztopione masło i ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
Następnie blat podsypać mąka i rozwałkować ciasto w prostokąt. Ciasto posmarować pesto z rukoli, zostawiając "wolne" boki. Następnie krawędzie ciasta złożyć do środka i zwinąć w roladę.
"Roladę"rozciąć, ale nie do końca. Dwie części przekładać tak, jak warkocza. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 35-40 min.
Wyrośnięty chlebek posmarować roztrzepanym jajem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni przez ok. 25-30 min. Smacznego!