Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska na imprezę ;) Odrywany "chlebek" drożdżowy w postaci kulek z pysznym, ciągnącym się nadzieniem serowym.
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 754
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 754
Składniki
Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dolać wodę oraz oliwę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto rozsmarować na prostokąt, pokroić na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy kwadrat posypać przyprawą i ułożyć na nim kawałek pokrojonego w kostkę sera. Boki zlepiać do środka, dobrze skleić i uformować kulkę. Kuli układać na papierze do pieczenia, zlepieniami do dołu blisko siebie, w formie okręgu. Posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem soli i przeciśniętego przez praskę czosnku.
Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut lub do czasu, aż ciasto się upiecze i zarumieni. Przestudzić na kratce, podawać na ciepło. Przed podaniem posypać grana padano i szczypiorkiem.