Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska na imprezę ;) Odrywany "chlebek" drożdżowy w postaci kulek z pysznym, ciągnącym się nadzieniem serowym.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5038
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1283
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5038
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1283
Składniki
Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dolać wodę oraz oliwę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto rozsmarować na prostokąt, pokroić na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy kwadrat posypać przyprawą i ułożyć na nim kawałek pokrojonego w kostkę sera. Boki zlepiać do środka, dobrze skleić i uformować kulkę. Kuli układać na papierze do pieczenia, zlepieniami do dołu blisko siebie, w formie okręgu. Posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem soli i przeciśniętego przez praskę czosnku.
Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut lub do czasu, aż ciasto się upiecze i zarumieni. Przestudzić na kratce, podawać na ciepło. Przed podaniem posypać grana padano i szczypiorkiem.