Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia gości na naszych stołach przez całą jesień. Można ją przyrządzić na wiele ciekawych sposobów - sprawdzi się jako składnik zup, dań głównych, sałatek, a nawet ciast i deserów. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pieczoną dynię, którą możecie zajadać przykładowo z dipem czosnkowym, podać zamiast surówki do obiadu, lub wykorzystać jako składnik przystawek i potraw.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 161
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 161
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Składniki
Dynię myjemy, kroimy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środek razem z pestkami i włóknami. Dynie kroimy na paski o grubości około 1 cm i przerzucamy do miski.
Do dyni dodajemy oliwę, zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy, tak aby kawałki dyni były pokryte marynatą z każdej strony.
Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Kawałki dyni wykładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.