Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe paszteciki do świątecznego barszczu to ideał. Jeśli jednak nie zdążysz ich upiec, nie rezygnuj z dobrze przespanej nocy! Przygotuj ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego, które są nie mniej pyszne, a wymagają bardzo niewielkiego nakładu pracy. Możesz zrobić je z klasycznym, jarskim farszem (z kapustą i grzybami) albo… każdym innym, którego przyrządzenie zajmie ci mniej czasu.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1313
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5844
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18477
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1313
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5844
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18477
Składniki
Pokrój dość drobno cebulę i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Dodaj całą puszkę pomidorów, cukier i duś na wolnym ogniu do chwili, aż z sosu odparuje nadmiar wody (powinien stać się dość gęsty). Pod koniec duszenia dodaj zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim sos mięsny, pozostawiając margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż krótszego boku tak, by na zewnątrz pozostał wolny margines ciasta. Rulon pokrój na plastry o grubości około 1 cm i ułóż je w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw paszteciki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut – aż się zarumienią. Podawaj gorące lub wystudzone. Smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do barszczu, jak i np. przekąska do piwa.