Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na fasolkę z czosnkiem, przywiozłam z Włoch. Hołduje zasadzie im mniej składników tym smaczniej. Polecam serdecznie, jest to świetny dodatek do dań z grilla.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6241
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154801
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1039
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 461
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6241
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154801
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1039
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 461
Składniki
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i każdy strąk dzielimy na 2 lub 3 części w zależności od jego długości. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie. Należy uważać, aby się nie rozgotowała, powinna być al dente.
Fasolka się gotuje, a my kroimy czosnek w drobną kostkę i odciskamy sok z połowy cytryny
Kiedy fasolka będzie miękka, odsączmy ją na durszlaku, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwilę, aby dokładnie odciekła.
Następnie fasolkę przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, oliwę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Fasolkę wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby składniki się przegryzły i całość mocno schłodziła. Ja przygotowuję fasolkę dzień wcześnie, wtedy jest najlepsza. Polecam i życzę smacznego.