Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowana kalarepka

Faszerowana kalarepka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2157 Ocena: 47996

Dodano:

Odsłon: 1512

O :)

Składniki

  • 4 duże kalarepki
  • 350 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • cebula
  • marchewka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 300 ml śmietany 18%
  • 7-8 łyżek masła
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalarepki obrałem , odciąłem wierzch , wydrążyłem. Obgotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Na 3 łyżkach masła przesmażyłem posiekana cebulę , czosnek oraz startą marchewkę. Przełożyłem na talerz . Przesmażyłem na 3 łyżkach masła mięso , często mieszając .Dodałem podsmażone wcześniej jarzyny , doprawiłem solą , pieprzem i gałką.

    Farszem nadziałem kalarepki . Zapiekłem w naczyniu do zapiekania pod przykryciem , podlewając kalarepki małą ilością wody . Piekłem około ok. 30 minut w temp. 190 st. C.
    aż , kalarepka zmięknie.

    Odcięty i wydrążony miąższ kalarepki posiekałem , poddusiłem na pozostałym maśle. Wlałem śmietanę , dodałem posiekany koperek i dusiłem do miękkości . Sos doprawiłem solą , pieprzem i gałką. Polałem sosem upieczone kalarepki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 lutego 2016 Przepis przypadl mi do gustu, musze go koniecznie wypróbowac... Smietana domyslam sie jest slodka, skoro w niej dusisz kalarepke (dobrze jest okreslic niezdwuznacznie: slodka lub kwasna, bo jeszcze jakiemus debiutantowi w trakcie duszenia smietana sie zetnie)...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń