Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane papryki na Halloween czyli paprykowe mumie owinięte ciastem francuskim to prawdziwa gratka dla miłośników faszerowanych warzyw. Przypadną też do gustu najmłodszym – są naprawdę przerażające, ale jednoczenie pyszne i pożywne. Nie mogło także zabraknąć zespalającego wszystko sera mozzarelli, który nadaje charakterystycznego, lekko słonego smaku.
Składniki
Papryki umyj i osusz. Przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne. Na patelni podsmaż mięso mielone do zezłocenia. Dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj całość na średnim ogniu w celu zredukowania. Zdejmij mięso z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Z sera mozzarella odetnij 12 plasterków z końcówek. Z oliwek także odetnij końcówki. Odłóż je na bok – posłużą za oczy. Pozostałą część sera i oliwek pokrój na cienkie plasterki.
Na blaszce do pieczenia połóż połówki papryk. Włóż do nich równomiernie mozzarellę i oliwki. Następnie wypełnij je sosem mięsnym. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w cienkie paseczki. Owiń nimi papryki, pozostawiając kilka cm wolnego miejsca na oczy.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Piecz papryki przez ok. 15 minut, do ładnego zrumienienia ciasta francuskiego. Na wolnym fragmencie papryki połóż po dwa odłożone wcześniej plasterki mozzarelli, a na nie plasterki oliwki. W ten sposób stworzysz oczy. Faszerowane papryki na Halloween najlepiej podawaj na ciepło jako danie obiadowe lub przekąskę.