Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okoń jest niezwykle smaczna rybą ale też najbardziej oścista. Polecam wigilijne danie - okoń bez ości, każdy chętnie spróbuje.
folia spożywcza cienka
Polecam.
Odsłon: 649
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1113
Polecam.
Odsłon: 649
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1113
Składniki
Okonia trzeba oczyścić. Ugotować bulion warzywny 20 minut i wrzucić tuszkę, na około 15 minut. Można użyć łba, wywar będzie smaczniejszy.
Tuszkę obiera się z mięsa i wyjmuje wszystkie ości.
Do mięsa dodałam posiekaną marchewkę z bulionu, dodatkowo groszek, natka, jeszcze sól i pieprz dla wyraźnego smaku i starty ząbek czosnku. Na koniec jajo i bułkę.
Baton formuje się w folii spożywczej- kilka warstw i gotuje się go około 15- 20 minut w wodzie. Schłodzony baton kroi się w plastry. Wywar przecedza się, jeszcze doprawia, na koniec też natką. W jeszcze gorącym wywarze rozpuszcza się żelatynę i schłodzonym zalewa się plastry okonia. Gotowe!
Smacznego :)