Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałem zapachniało:) Przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale sprawdzony:)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Składniki
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę i (opcjonalnie proszek do pieczenia).
Ciast zagnieść tak, by ciasto było mięciutkie i elastyczne i wstawić na godzinę do lodówki,po wyjęciu ciasta rozwałkować go i wykrawać faworki.
Ciasto rozwałkować i wykrawać na prostokąty o wymiarach minimum 12 x 3 cm. Naciąć na każdym kawałku wzdłuż i "wywinąć" ciasto przez powstały otwór.
Smażyć w bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)