Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałem zapachniało:) Przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale sprawdzony:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę i (opcjonalnie proszek do pieczenia).
Ciast zagnieść tak, by ciasto było mięciutkie i elastyczne i wstawić na godzinę do lodówki,po wyjęciu ciasta rozwałkować go i wykrawać faworki.
Ciasto rozwałkować i wykrawać na prostokąty o wymiarach minimum 12 x 3 cm. Naciąć na każdym kawałku wzdłuż i "wywinąć" ciasto przez powstały otwór.
Smażyć w bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)