Do góry

Przekąski Przepis na:

Filet z gęsi w ziołach, parzony.

Filet z gęsi w ziołach, parzony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23093

Dodano:

Odsłon: 290

Bardzo smaczna wędlina z filetu gęsi ze skórą.

Składniki

  • kompletny filet z gęsi razem ze skórą (nie przecinana, w całości) 1 szt. (około 1 kg)
  • Przyprawy:
  • sól 18 g/kg
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Filet z gęsi w ziołach, parzony.

Przygotowanie

  1. Wymyty, osuszony kompletny filet łącznie ze skórą nacieramy dobrze wymieszanymi przyprawami.

  2. Natarty filet z gęsi umieszczamy w pojemniku, zamykamy i wstawiamy do lodówki (temp. 4-8 st.C) na 24 godziny.

  3. Po tym czasie zwijamy filet ścisło i wkładamy go do wcześniej przygotowanej osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.

  4. Parzenie:

    Zagotowujemy wodę do 100 stopni Celsjusza, wkładamy baton z gęsiną i gotujemy w tej temperaturze 5 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 75-80 stopni Celsjusza i parzymy do 72 stopni Celsjusza wewnątrz batonu (około 120 minut).

  5. Studzenie:

    Po procesie parzenia wieszamy baton z gęsiną na kiju i studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy konsumować.Po kilkunastogodzinnym chłodzeniu wyjmujemy filet z osłonki, powstały tłuszcz możemy wykorzystać w kuchni. Sparzony filet kroimy w cienkie plasterki i przygotowujemy z nich pyszne kanapki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń