Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego często jako przystawka. W smaku przypomina puszystą pizzę, jednak zazwyczaj nie ma tak wielu dodatków. Pysznie smakuje maczana w oliwie z oliwek, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Składniki
W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i trzema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody. Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Po upływie tego czasu przesiewamy do miski 2,5 szklanki mąki, dodajemy rozczyn, 3,5 łyżki oliwy i szczyptę soli. Mieszamy ciasto łyżką, a następnie wyrabiamy je w rękach aż będzie zwarte. Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę wyrabiamy w rękach, a następnie równomiernie rozkładamy w formie do pieczenia o wymiarach 20x30 cm, posmarowanej oliwą lub olejem .
Na całej powierzchni robimy wgłębienia opuszkiem palca. Na cieście układamy pokrojonego pomidora, posypujemy całość pokruszoną fetą i roztartym w palcach oregano. Pieczemy w 220 st. C ok 15-20 minut, do zrumienienia.
Foccacia najlepiej smakuje jeszcze ciepła, polana oliwą.