Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego często jako przystawka. W smaku przypomina puszystą pizzę, jednak zazwyczaj nie ma tak wielu dodatków. Pysznie smakuje maczana w oliwie z oliwek, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9815
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42289
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 455
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 271
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 403
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9815
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42289
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 455
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 271
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 403
Składniki
W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i trzema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody. Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Po upływie tego czasu przesiewamy do miski 2,5 szklanki mąki, dodajemy rozczyn, 3,5 łyżki oliwy i szczyptę soli. Mieszamy ciasto łyżką, a następnie wyrabiamy je w rękach aż będzie zwarte. Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę wyrabiamy w rękach, a następnie równomiernie rozkładamy w formie do pieczenia o wymiarach 20x30 cm, posmarowanej oliwą lub olejem .
Na całej powierzchni robimy wgłębienia opuszkiem palca. Na cieście układamy pokrojonego pomidora, posypujemy całość pokruszoną fetą i roztartym w palcach oregano. Pieczemy w 220 st. C ok 15-20 minut, do zrumienienia.
Foccacia najlepiej smakuje jeszcze ciepła, polana oliwą.