Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Zrobiłam z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Focaccię można jeść na ciepło, lub na zimno. Można ją zajadać z ulubionym sosem, oliwą z oliwek, lub pesto. Podałam z pesto z czosnku niedźwiedziego.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 164
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 164
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć do czystej misy wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta też nasmarować oliwą. Misę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć na kształt blaszki, delikatnie nasmarować oliwą i ponownie nakryć ściereczką. Odstawić na godzinę do napuszenia. Po tym czasie w cieście zrobić palcami wgłębienia. Do środka powkładać połówki pomidorków i oliwki. Zostawić jeszcze na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25-30 minut.