Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3757
Dodano: 19.04.2009
Odsłon: 12257
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Po pierwsze farsz:) Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie. Gdy jest zeszklona, dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, dosyć mocno, bo farsz musi mieć wyrazisty smak. Podsmażamy wszystko razem i odstawiamy. Pierś ugotować wraz z kostką rosołową. Pokroić i dodać do usmażonej cebuli i pieczarek. Wszystko mieszamy. Powstałą mieszankę mielimy przez maszynkę do mięsa, aby powstała pasta. Do pasty dodajemy 1 jajko, pokrojoną pietruchę i mieszamy. Próbujemy, jeżeli wymaga doprawienia, to robimy to.
Rozmrożone w pokojowej temperaturze ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy kwadraciki, mniej więcej 5x5cm. Na środek nakładamy farsz i tworzymy poduszeczki, zawijając przeciwległe rogi ku górze i sklejając je ze sobą. Zresztą, formować można dowolne kształty.
Układamy poduszeczki na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy aż będą złote.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

annawk 08 maja 2009Zgłoś do usunięcia
małe cudne mistrze świata2 Kto głosował? | Odpowiedz

devint 24 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
fajne poduszeczki2 Kto głosował? | Odpowiedz