Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, delikatne i pachnące:)
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 316
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 316
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Składniki
Po pierwsze farsz:) Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie. Gdy jest zeszklona, dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, dosyć mocno, bo farsz musi mieć wyrazisty smak. Podsmażamy wszystko razem i odstawiamy. Pierś ugotować wraz z kostką rosołową. Pokroić i dodać do usmażonej cebuli i pieczarek. Wszystko mieszamy. Powstałą mieszankę mielimy przez maszynkę do mięsa, aby powstała pasta. Do pasty dodajemy 1 jajko, pokrojoną pietruchę i mieszamy. Próbujemy, jeżeli wymaga doprawienia, to robimy to.
Rozmrożone w pokojowej temperaturze ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy kwadraciki, mniej więcej 5x5cm. Na środek nakładamy farsz i tworzymy poduszeczki, zawijając przeciwległe rogi ku górze i sklejając je ze sobą. Zresztą, formować można dowolne kształty.
Układamy poduszeczki na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy aż będą złote.