Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata to danie, którego głównym składnikiem są jajka, podobne do omletu lub kiszu. Z dodatków wykorzystuje się sery, mięso lub warzywa oraz zioła. Frittatę smaży się około 10 minut, na bardzo wolnym ogniu, podaje się pokrojoną na kawałki, jak pizzę. Po podsmażeniu z jednej strony można ją zapiec w piekarniku, aż wierzch się zetnie. Polecam!
Przepis dnia
Frittata to rodzaj wloskiego omleta, z patelni lub piekarnika, czesto z warz...
Odsłon: 11464
Masz ochotę na omlet ale nie masz pomysłu ? Pożywny, włoski omlet - frittata...
Odsłon: 2644
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 627
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 627
Składniki
Cebulę dzielimy na piórka, cukinię myjemy i ze skórką kroimy na cienkie plasterki, pomidory kroimy w paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy cukinię i pomidory, lekko solimy i smażymy kilka minut. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy mąkę i pokruszoną fetę, lekko mieszamy. Masę wylewamy na podsmażone warzywa i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż jajka się zetną. Następnie omlet należy przewrócić na drugą stronę (najlepiej zsunąć go na duży talerz, a następnie przykryć patelnią i odwrócić talerz tak, by omlet wpadł do patelni) i smażymy jeszcze chwilę.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Jajka w majonezie ze szczypiorkiem
Przekąski
marynowane filety z makreli
Przekąski
Szpinak w cieście francuskim
Przekąski
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SERKIEM STRACCIATELLA
Jajka w majonezie ze szczypiorkiem
Szybka , smaczna i tradycyjna przekąska , idealna na spotkania towarzyskie cz...
Odsłon: 106
marynowane filety z makreli
Makrela marynowana w soku z cytryny i oliwie z dodatkiem świeżego oregano, cz...
Odsłon: 52