Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51280

Dodano:

Odsłon: 8506

Często korzystamy z gotowych, mrożonych frytek. Czasami tak łatwiej i szybciej. Pewnego razu zachciało nam się i co? Zamrażarka pełna, więc nie było mowy o takowych. Dobrze, że ziemniaki były, więc zrobiliśmy tak, jak zapamiętaliśmy z jakiegoś programu telewizyjnego. Petarda! Jutro powtórka.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka cukru
  • ciepła woda
  • 1 litr oleju rzepakowego
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Frytki belgijskie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube słupki.
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, przekładamy frytki i trzymamy w niej około godziny. Odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku.
    Smażymy w głębokim oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 17 marca Ptasiek, a gdzie Twój idealny przepis na frytki?
Zapewne tylko jadłeś jakieś. Daj zdjęcie i przepis, wtedy ocenię. Ale nie ma czego oczekiwać, bo takie nicki to tylko trolle.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ptasiek 17 marca Super, tylko z belgijskimi mają tyle wspólnego co przeciętny człowiek z fizyką kwantową... Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 09 lutego ciekawy sposób z cukrem, nigdy o nim nie slyszalam, dotychczas tylko wiedzialam, ze prawdziwe vlaamse frites as smazone na wolowym tluszczu i 2 razy w róznych temperaturach.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 01 lutego Fajny sposób,muszę wypróbować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 01 lutego Często robię domowe frytki, ale o takim sposobie nie słyszałam... Super, wypróbuję:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń