Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki z awokado to jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie tego niedocenianego owocu. Są niezwykle chrupiące i aromatyczne, a dodatkowo znacznie zdrowsze od klasycznych, ziemniaczanych odpowiedników. Nie chłoną takiej ilości tłuszczu, gdyż same są go pełne. Jest to jednak jeden z najzdrowszych tłuszczy, bogaty w kwasy omega. Frytki świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale także jako dodatek do sałatek czy tacos.
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 615
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 74
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 12
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 34
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 45
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 615
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 74
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 12
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 34
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 45
Składniki
W misce wymieszaj mąkę i wszystkie przyprawy. W drugiej misce rozbełtaj jajka. Do trzeciej miski wsyp bułkę tartą.
W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy na wysokość min. 3 cm do temperatury 180 st. Celsjusza. Awokado przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój je na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Pracując z 5 plasterkami jednocześnie, obtocz je w mące, strzepując jej nadmiar. Następnie przełóż je do masy jajecznej i pozwól spłynąć jej nadmiarowi. Przełóż awokado do bułki tartej, dobrze ją dociskając.
Frytki z awokado wkładaj ostrożnie na rozgrzany olej i smaż je przez minutę z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Wyjmuj frytki za pomocą szczypiec i odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu, po lekkim oprószeniu solą.