Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki z awokado to jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie tego niedocenianego owocu. Są niezwykle chrupiące i aromatyczne, a dodatkowo znacznie zdrowsze od klasycznych, ziemniaczanych odpowiedników. Nie chłoną takiej ilości tłuszczu, gdyż same są go pełne. Jest to jednak jeden z najzdrowszych tłuszczy, bogaty w kwasy omega. Frytki świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale także jako dodatek do sałatek czy tacos.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4225
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416711
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4225
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416711
Składniki
W misce wymieszaj mąkę i wszystkie przyprawy. W drugiej misce rozbełtaj jajka. Do trzeciej miski wsyp bułkę tartą.
W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy na wysokość min. 3 cm do temperatury 180 st. Celsjusza. Awokado przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój je na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Pracując z 5 plasterkami jednocześnie, obtocz je w mące, strzepując jej nadmiar. Następnie przełóż je do masy jajecznej i pozwól spłynąć jej nadmiarowi. Przełóż awokado do bułki tartej, dobrze ją dociskając.
Frytki z awokado wkładaj ostrożnie na rozgrzany olej i smaż je przez minutę z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Wyjmuj frytki za pomocą szczypiec i odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu, po lekkim oprószeniu solą.