Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki z batatów z sezamem i dipem z awokado oraz papryki

Frytki z batatów z sezamem i dipem z awokado oraz papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 286

Dodano:

Odsłon: 2434

Gotowanie dla dzieci, wiadomo, nie zawsze bywa łatwe. Mamy mają czasem wielki problem co tu ugotować małemu niejadkowi tak, by był syty a posiłek był pełnowartościowy, pyszny i na dodatek ładnie wyglądał. My mamy na to sposób – pieczone frytki, bo kto nie lubi frytek, no kto? Ale, ale ziemniaki zwyklaki zastępujemy batatami a niezdrowy kechup pysznym dipem z pieczonej (razem z frytkami) papryki oraz awokado – to dziecinnie proste! A także zdrowe i pożywne danie dla mamy i smyka, bez zmartwień, wyrzutów sumienia czy grymasów ????

Składniki

  • 2 bataty
  • 2 garści sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z 1/4 cytryny
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj: płaską blaszkę do pieczenia, arkusz papieru do pieczenia, niedużą miskę, płaski talerz, malakser lub blender, ostry nóż.

  2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

    Połóż papier na płaskiej blaszce.

    Umyj bataty i obierz je.

  3. Pokrój bataty na frytki o grubości około 1 cm, długości około 5-6 cm.

    Skrop je oliwą i posyp papryką wędzoną. Wymieszaj.

  4. Na płaski talerz wysyp ziarna sezamu.

    Panieruj w nim frytki i układaj dość luźno na blasze.

  5. Umyj paprykę i wyjmij z niej gniazdo nasienne, pokrój na 4 części.

    Połóż paprykę obok frytek, natrzyj oliwą.

    Piecz frytki oraz paprykę w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do miękkości warzyw.

  6. W tym czasie przygotuj dip.

    Przed wyjęciem frytek z piekarnika przekrój na pół awokado. Wyjmij pestkę i przełóż miąższ do blendera lub malaksera.

    Awokado skrop natychmiast sokiem z cytryny – to zapobiegnie ciemnieniu owocu.

  7. Wyjmij gotowe frytki i przełóż je na talerz.

    Ściągnij skórkę z upieczonej papryki i dodaj jej miąższ do awokado, dodaj przyprawy i zmiksuj na gładki dip.

    Przełóż dip do miseczki, możesz dodatkowo posypać go wędzoną papryką.

    Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2018 Nie tylko dzieci lubią takie pyszności :) Coś mogę, o tym powiedzieć ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 28 grudnia 2018 Świetny pomysł,ja też często kombinuje pod syna ;-)a frytki z piekarnika zjada w każdej postaci :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń