Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj galareta drobiowa bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu. Taka galareta to smaczna przekąska na imprezy okolicznościowe czy święta, Smakuje wybornie i na pewno swoim smakiem i wyglądem zachwyci domowników. Może również być ozdobą świątecznego stołu. Polecam
keksówka, folia spożywcza, garnek, nóż, miska, łyżka, chochla,
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2255
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 27107
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26981
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2255
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 27107
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26981
Składniki
Keksówka o wymiarach 30 / 11 cm. wyłożona folią spożywczą. Udka kurczaka po oczyszczeniu i umyciu włożyć do garnka , zalać wodą i wstawić do gotowania. Dodać obrane warzywa oraz łyżeczkę soli. Doprowadzić do zagotowania, zdjąć wytworzone szumowiny jeżeli takie będą , zmniejszyć płomień ognia, dodać drobno posiekane ząbki czosnku i gotować do miękkości mięsa i warzyw na małej mocy palnika.( bulion ma tylko delikatnie pyrka ). Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną Kucharek. Gdy mięso i warzywa są już miękkie wyjąć na talerz i wystudzić. W między czasie zupę przelać przez sitko do drugiego garnka, ponownie doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć i do gorącego bulionu mieszając dodawać stopniowo żelatynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wystudzone mięso obrać od kości i skóry a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Odłożyć do miski, warzywa pokroić w kostkę przełożyć do miski i wymieszać z odsączonym z zalewy groszkiem konserwowym. Ugotowane jajka obrać ze skorupek. Przygotowanie galarety; Do keksówki na spód ułożyć kilka liści natki pietruszki, wyłożyć pokrojone warzywa z groszkiem, zalać bulionem z żelatyną, (przed zalaniem bulion jeszcze przemieszać).Na górę ułożyć w odstępach jajka, ponownie wlać bulionu z żelatyną tak by jajka były do połowy zakryte, włożyć do lodówki do stężenia. Z pozostałego bulionu z żelatyną odlać około 400 - 500 ml. i odłożyć na boku, a pozostały bulion wlać do obranego kurczaka i wymieszać. Stężoną galaretę wyjąć z lodówki i wlać ostrożnie bulion z kurczakiem, ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Odłożony bulion juz trochę stężał więc musiałam go lekko podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, tylko delikatnie podgrzać, dodać barwnik i wymieszać. Z lodówki wyjąć stężoną galaretę i wylać czerwoną warstwę bulionu i ponownie do lodówki do stężenia. Po całkowitym stężeniu galaretę wyłożyć na półmisek, zdjąć folię spożywczą , udekorować plasterkami cytryny, kroić i zajadać . Smacznego Rada; Mam nadzieję że dobrze opisałam przygotowanie galarety, gdyby ktoś coś nie wiedział piszcie, a galaretę polecam pyszna.
Galareta w przekroju.
Galareta w całości.
Przygotowanie składników.
Pierwsza warstwa gotowa.
Bulion z kurczakiem gotowy.
Warstwa bulionu czerwonego z barwnikiem. Całość gotowa.