Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta na golonce wieprzowej

Galareta na golonce wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17978

Dodano:

Odsłon: 12523

Będąc wielbicielem galarety proponuję taką wersję. Ja lubię prawie wszystkie wersje. I z dodatkiem wołowiny i mięsa drobiowego, galaretę drobiową.

Składniki

  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 nogi wieprzowe
  • ogon wieprzowy
  • 500 g wołowiny
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • średni seler
  • 1/2 małego pora - biała część
  • jedna opieczona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galareta na golonce wieprzowej

Przygotowanie

  1. Golonkę , nogi i ogon dokładnie umyłem, włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Zagotowałem, zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy, gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i pieprzem.

  2. Mięso po ostygnięciu, rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem na dość grube plasterki. Wyporcjowałem marchew i mięso, dodałem natkę, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maga67 10 marca 2018 Naczynie jest węższe przy wieczku więc jak to się serwuje? Każdy dostaje słoik i łyżkę i sobie wydłub uje czy jak? Takie naczynie nadaje się do zupy a nie do galaretek, które przecież nie powinny być płynne. Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 marca 2018 To jest to,z takich składników musi być pyszna galareta:) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń