Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie galarety ? Wieprzowe, kurze czy z łapek kurzych ? My strasznie lubimy każde galarety zwłaszcza gdy przygotuję je sama nie lubię kupnych. Moja galareta jest tania bo z kolanek wieprzowych, łopatki oraz warzyw, po prostu uwielbiam gdy jest sporo warzyw no i przede wszystkim dużo czosnku. Galaretę gotuję dość długo na bardzo wolnym ogniu ale jak to mój dziadek mawiał " wnusiu po mimo że język ucieka ci do tyłka śpiesz się powoli ". I tego właśnie się trzymam słowa dziadka utkwiły w mojej pamięci.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 14
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2116
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 14
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2116
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Do dużego garnka ułożyć umyte kolanka wieprzowe oraz pokrojoną na mniejsze kawałki łopatkę wieprzową. Wkroić dowolnie marchew i korzeń pietruszki, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Całość zagotować, jak już się zagotuje zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień tak aby tylko mięso w wodzie z warzywami się pyrkotało. Gdy zebrane są już szumowiny wsypać przyprawę uniwersalną oraz dodać suszone warzywa. Gotować na bardzo wolnym ogniu aż mięso i kolanka będą miękkie.
Gdy mięso jest już dość miękkie że od kolanek odchodzi mięso ze skórką a łopatka całkiem się rozpada ( czym wolniej się gotuje galareta tym bardziej jest klarowna ). Dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek jeśli ktoś nie lubi można pominąć my nie wyobrażamy sobie galarety bez czosnku i z tym czosnkiem jeszcze chwilę pogotować aby wydobyć zapach. Pod koniec jak już na gotowanym mięsie robi się kożuszek dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz według smaku doprawić przyprawą uniwersalną i jeszcze chwilkę pogotować cały czas na bardzo wolnym ogniu.
Jak już wszystko jest ładnie podgotowane z wywaru mięsnego do salaterki wyjąć kolanka oraz kawałki łopatki i pozostawić do ostygnięcia ( można postawić przy otwartym oknie szybciej ostygnie ). Wywar przelać do dowolnego naczynia ( u mnie naczynie żaroodporne o wymiarach 29 na 21 ).
Do przygotowanego w naczyniu wywaru z mięsa dodać oskubane z kości skórki z mięskiem oraz poszarpaną łopatkę ( jeśli ktoś w galarecie nie lubi warzyw oraz zieleniny można pominąć ). Dodane mięso powciskać w wywar. I tak przygotowane odstawić do całkowitego ostygnięcia a następnie gdy już ostygnie wstawić do lodówki aby zastygło i aby powstała galareta.
Dnia następnego wyjąć galaretę i kroić dowolnie podając na talerzyku do chleba lub bułki. My uwielbiamy polaną octem dlatego w kieliszku podałam ocet ( nie nie to nie wódeczka bo już tak na grupach kulinarnych mi pisali ale ci którzy obserwują mojego bloga dobrze wiedzą że ja z alkoholem na bakier ). Taka galareta nie dość że tania to jeszcze smaczna udało mi się doprawić idealnie nawet nie przesoliłam. Galareta nadaje się na śniadanie jak również na kolację.