Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja galareta jest tylko z golonki , nie dodaję nóżek . Jest delikatniejsza . Mniej tłusta . Taką lubimy .
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 489
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 601
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 890
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 280
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 489
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 601
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 890
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 280
Składniki
Umytą golonkę wkładamy do garnka , zalewamy wodą tak aby była przykryta . Gotujemy , aż pojawią się szumy . Wywar należy odszumować .Dodajemy umytą włoszczyznę i opaloną cebule , ziele i liście laurowe . Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu , aż golonka będzie miękka , ok. 3 godzin .
Wyciągamy warzywa i golonkę . Oddzielamy mięso od kości , kroimy na małe kawałki . Do miseczek wkładamy pokrojone mięso i kilka krążków z marchewki , która gotowała się z golonką . Na bardzo małym ogniu utrzymujemy ciepło wywaru . Do wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek , sól do smaku i wsypujemy 1 torebkę żelatyny . mieszamy .Wywar przecedzamy przez sito do innego garnka i zalewamy mięso w miseczkach . Galaretę po wystygnięciu należy włożyć do lodówki na całą noc .
Do zaostrzenia smaku polewam przed spożyciem galaretę sokiem z cytryny lub octem .