Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja galareta jest tylko z golonki , nie dodaję nóżek . Jest delikatniejsza . Mniej tłusta . Taką lubimy .
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2385
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3549
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4358
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74502
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2385
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3549
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4358
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74502
Składniki
Umytą golonkę wkładamy do garnka , zalewamy wodą tak aby była przykryta . Gotujemy , aż pojawią się szumy . Wywar należy odszumować .Dodajemy umytą włoszczyznę i opaloną cebule , ziele i liście laurowe . Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu , aż golonka będzie miękka , ok. 3 godzin .
Wyciągamy warzywa i golonkę . Oddzielamy mięso od kości , kroimy na małe kawałki . Do miseczek wkładamy pokrojone mięso i kilka krążków z marchewki , która gotowała się z golonką . Na bardzo małym ogniu utrzymujemy ciepło wywaru . Do wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek , sól do smaku i wsypujemy 1 torebkę żelatyny . mieszamy .Wywar przecedzamy przez sito do innego garnka i zalewamy mięso w miseczkach . Galaretę po wystygnięciu należy włożyć do lodówki na całą noc .
Do zaostrzenia smaku polewam przed spożyciem galaretę sokiem z cytryny lub octem .