Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja galareta jest tylko z golonki , nie dodaję nóżek . Jest delikatniejsza . Mniej tłusta . Taką lubimy .
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 485
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2279
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1019
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 485
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2279
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1019
Składniki
Umytą golonkę wkładamy do garnka , zalewamy wodą tak aby była przykryta . Gotujemy , aż pojawią się szumy . Wywar należy odszumować .Dodajemy umytą włoszczyznę i opaloną cebule , ziele i liście laurowe . Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu , aż golonka będzie miękka , ok. 3 godzin .
Wyciągamy warzywa i golonkę . Oddzielamy mięso od kości , kroimy na małe kawałki . Do miseczek wkładamy pokrojone mięso i kilka krążków z marchewki , która gotowała się z golonką . Na bardzo małym ogniu utrzymujemy ciepło wywaru . Do wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek , sól do smaku i wsypujemy 1 torebkę żelatyny . mieszamy .Wywar przecedzamy przez sito do innego garnka i zalewamy mięso w miseczkach . Galaretę po wystygnięciu należy włożyć do lodówki na całą noc .
Do zaostrzenia smaku polewam przed spożyciem galaretę sokiem z cytryny lub octem .