Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowanie to taka kojąca przyjemność... Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5822
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14458
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 313
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5822
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14458
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 313
Składniki
Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka.
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki (około 2,5 - 3 litry), zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny bez przykrycia.
Wyjmujemy kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry - kroimy na małe kawałki.
Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia. * kiedy wywar nieco się 'ustoi' , delikatnie kładziemy na wierzch ręcznik papierowy i zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który wsiąknie w ręcznik.
Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce. Smacznego :)