Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowanie to taka kojąca przyjemność... Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11627
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13730
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11627
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13730
Składniki
Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka.
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki (około 2,5 - 3 litry), zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny bez przykrycia.
Wyjmujemy kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry - kroimy na małe kawałki.
Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia. * kiedy wywar nieco się 'ustoi' , delikatnie kładziemy na wierzch ręcznik papierowy i zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który wsiąknie w ręcznik.
Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce. Smacznego :)