Do góry

Przekąski Przepis na:

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48079

Dodano:

Odsłon: 5336

Chcecie na święta zaskoczyć waszych najbliższych? Ten przepis z pewnością wam się przyda.

Składniki

  • 1 duża kapusta włoska
  • 100 g grzybów suszonych
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • olej
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby moczymy w mleku przez 30 min. Płuczemy, osączamy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do ich miękkości, odławiamy, wody z gotowania nie wylewamy.
    Z kapusty wykrawamy głąb, sparzamy we wrzątku (co jakiś czas zdejmujemy liście), liście osuszamy, wycinamy zgrubiałą część.
    Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu,
    Grzyby siekamy, wbijamy jajko, dodajemy posiekane jajko, kaszę, posiekaną cebulę i koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na liście kapusty, zawijamy gołąbki.
    Dno brytfanki smarujemy olejem, wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wywarem z grzybów. Całość pieczemy pod przykryciem przez 45 min w temperaturze 200°C. Podajemy z zeszkloną na maśle cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń