Przekąski Przepis na:
Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48079
Dodano: 02.12.2015
Odsłon: 5336
Składniki
- 1 duża kapusta włoska
- 100 g grzybów suszonych
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 pęczek koperku
- olej
- sól, pieprz
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Grzyby moczymy w mleku przez 30 min. Płuczemy, osączamy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do ich miękkości, odławiamy, wody z gotowania nie wylewamy.
Z kapusty wykrawamy głąb, sparzamy we wrzątku (co jakiś czas zdejmujemy liście), liście osuszamy, wycinamy zgrubiałą część.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu,
Grzyby siekamy, wbijamy jajko, dodajemy posiekane jajko, kaszę, posiekaną cebulę i koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na liście kapusty, zawijamy gołąbki.
Dno brytfanki smarujemy olejem, wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wywarem z grzybów. Całość pieczemy pod przykryciem przez 45 min w temperaturze 200°C. Podajemy z zeszkloną na maśle cebulą.
Komentarze do przepisu (4)

moniia 04 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Święta z gołąbkami:)fajny pomysł zaskoczę rodzinkę:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 03 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Do szczęścia nic więcej nie trzeba - pyszne! :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

mimiwiki 02 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz