Do góry

Przekąski Przepis na:

Golonka wieprzowa obgotowana i upieczona

Golonka wieprzowa obgotowana i upieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 630 Ocena: 3852

Dodano:

Odsłon: 438

Wczoraj zrobiłam pyszną golonkę taka obiadokolacja. Z racji tego że zeszło mi się przy pieczeniu sernika obiadu jako takiego nie było ale mąż oczywiście był zachwycony, bo to jego ulubione danie. Wiecie co powiem wam jak zostałam wczoraj potraktowana na jednej z grup na Facebooku gdy wstawiłam sernik z siary. Jakaś kobieta posądziła mnie o to że głodzę cielaki zabierając im siarę której człowiek nie powinien spożywać, że muszę mieć straszną biedę kiedy zabieram zwierzętom ich jedzenie i wstydziłaby się chwalić takim sernikiem. A ja raczej się nie wstydzę bo nasze babcie właśnie z siary zawsze robiły nam placki, gofry i wiele innych dań.

Składniki

  • 1 golonka 2,5 kg,
  • 2,5 dużego ząbka czosnku,
  • 10 chochli wywaru z golonki,
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 duże liście laurowe,
  • 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta.
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Golonka wieprzowa obgotowana i upieczona

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać litr wody, włożyć umytą golonkę ( garnek powinien być trochę większy niż golonka ), wsypać przyprawę z solą np. Vegeta dodać ziela angielskie oraz liście laurowe. Od czasu zagotowania się golonki zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i pod pół przykrytą pokrywką gotować golonkę do pełnej miękkości oczywiście co jakiś czas ją przekręcając. ( Gotować dobre trzy godziny taką wielką mniejsze zapewne szybciej się ugotują ).

  2. Gdy golonka jest już całkowicie mięciutka, do brytfanny chochlą wlać wywar od golonki dodać czosnek pokrojony w kosteczkę przełożyć za pomocą dwóch widelców golonkę na brytfannę. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 230 stopni i piec 50 minut, delikatnie za pomocą widelców obrócić skórą do dołu a piętnaście minut przed końcem pieczenia obrócić skórą ku górze aby skóra ładnie się zarumieniła. Wywarem z czosnkiem można polewać wierzch ze skórą w czasie pieczenia.

  3. Golonkę po upieczeniu można podać z chrzanem białym lub musztardą kto jak woli. Upieczona golonka wyszła idealnie mięso pięknie odchodziło od kości a skórka była chrupiąca z wierzchu a w środku rozpływała się w ustach. Mąż był mega zadowolony z tak upieczonej goloneczki, zajadał ją z chrzanem białym oraz chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń