Do góry

Przekąski Przepis na:

Gotowana kukurydza!

Gotowana kukurydza!

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 452

Dodano:

Odsłon: 624

Kukurydza...piękna, złocista, mięsista...ale jak ją ugotować, aby była smaczna? Poniżej jeden z trzech znanych sposobów na ugotowanie kukurydzy.

Składniki

  • kukurydza - 2 sztuki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gotowana kukurydza!

Przygotowanie

  1. Przygotuj duży garnek i wlej wodę tak, aby minimalnie przykrywała kukurydzę. Wodę zagotuj z cukrem i solą.

    Kukurydzę obierz z liści i włosków.

  2. Kiedy woda się gotuje, wrzuć do garnka kukurydzę. Gotuj ok. 10 - 20 minut w zależności od wielkości kolby. Po tym czasie kukurydza powinna być już dobra, lekko chrupka.

    uwaga...jeśli masz inną kukurydzę niż ze sklepu...to może się okazać, że będziesz potrzebować więcej czasu na jej gotowanie. Kolba pożyczona z pola może okazać się kukurydzą niekoniecznie do jedzenia przez ludzi :)

  3. Przygotuj sreberko lub talerz. Wyjmij ostrożnie kukurydzę - uważaj, aby się nie oparzyć. Dodaj łyżeczkę masła i rozprowadź po kolebie.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń