Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasę przeważnie grillujemy i z dodatkami sobie jemy, ja jednak do ciasta ją powkładałam i ciekawą przekąskę przygotowałam. Ciasto drożdżowe, zielone – bo szpinakowe, na kamieniu grillowałam, i na ciepło podawałam. Jak nie macie na czym grillować to można w piekarniku przygotować.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 455
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 419
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6806
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242306
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 455
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 419
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6806
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242306
Składniki
Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry. Ciasto spłaszczamy, dodajemy kiełbasy i delikatnie zagniatamy. Kiełbasa powinna być rozłożona w całym cieście. Z formułujemy krążek o średnicy ok. 30 cm, podsypujemy mąką. Na grillu rozgrzewamy kamień, następnie przekładamy na niego ciasto i grillujemy ok. 20 min. Najlepszy do tego będzie grill z pokrywą i wskazaną temp. Odpowiednia temp do grillowania ok. 200°C. Ciasto można podzielić na mniejsze krążki i grillować partiami, czas w zależności od grubości ciasta.