Do góry

Przekąski Przepis na:

Grillowane pakieciki z łososiem

Grillowane pakieciki z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 463

Dodano:

Odsłon: 130

Filety z łososia marynowane w przyprawach, zawinięte w plastry warzyw i grillowane to rarytas dla podniebienia. Tak przygotowaną rybę można upiec na grillu gazowym, węglowym lub elektrycznym.

Składniki

  • filet z łososia 0,5 kg
  • sok z pomarańczy 3 łyżki
  • sok z limetki 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sos chili 0,5 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Pozostałe produkty
  • cukinia żółta 1 szt
  • cukinia zielona 1 szt
  • bakłażan 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grillowane pakieciki z łososiem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
    Filet z łososia umyć, osuszyć, usunąć skórę, pokroić w kwadraty i włożyć do marynaty. Odłożyć w chłodne miejsce na 10 minut.
    Cukinie, marchewkę i bakłażana pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut. Następnie gdy puszczą sok osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.

  2. Na desce ułożyć na krzyż po dwa plastry warzyw i na środku porcję ryby.

  3. Plastrami warzyw zawinąć łososia tak aby powstał pakiecik.
    Posmarować oliwą, oprószyć pieprzem, ułożyć na aluminiowej tacce. Grillować pod przykryciem około 6-8 minut z każdej strony w zależności od grubości ryby.
    Ozdobić blanszowanym szczypiorkiem, podawać z dodatkiem świeżej sałatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 19 sierpnia 2018 Pomysłowe,kolorowe,cieszą oko, takie na jednego gryza:) Extra!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń