Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące drożdżowe paluchy z ziołami włoskimi, posypane bogatymi w błonnik ziarenkami.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2975
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 286
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 69
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1868
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12697
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2975
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 286
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 69
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1868
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12697
Składniki
Z tej porcji wyszło mi 16 długich grissini. Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy z resztą mąki, solą, oliwą, posiekanymi ziołami. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i rolujemy w długie paluchy, podsypując obficie mąką. Na końcu kładziemy ręce na dwóch końcach grissini, jedną przesuwamy do góry a drugą w dół, aby paluchy się zawinęły. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami babki płesznik. Odstawiamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.