Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od lat gruzińska kuchnia wzbudza zainteresowanie i ciekawość osób lubiących testować kulinarne nowości. Nasze gruzińskie bakłażany weselne to połączenie tego oryginalnego warzywa z orzechami włoskimi i aromatyczną kolendrą. Przekąska ta idealnie sprawdzi się na przystawkę, kolację czy większą imprezę. Zawijasy z bakłażana najlepiej smakują po spędzeniu krótkiego czasu w lodówce, ale też są świetne na ciepło.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 118
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 281
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20511
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 118
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 281
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20511
Składniki
Przygotowanie dania rozpocznij od odgoryczenia bakłażanów. Końcówki bakłażanów odetnij, bowiem nie będą potrzebne. Warzywa pokrój na półcentymetrowe plastry wzdłuż dłuższej krawędzi. Posól je i odstaw na 15-25 minut.
Rozłupane i obrane orzechy wsyp do moździerza lub blendera i rozdrobnij. Dodaj ziarna kolendry, ząbki czosnku oraz sól. Mieszaj wszystko ze sobą, dodając w międzyczasie kilka łyżek gorącej wody. Otrzymaną pastę odstaw na bok. Posiekaj na drobno papryczki chili oraz świeżą kolendrę i dorzuć do pasty orzechowej.
Opłucz i osusz plastry bakłażana. Rozgrzej na patelni olej i smaż bakłażana przyrumieniając go z obu stron. Uważaj jednak, by nie przypalić go za mocno, wtedy nie będzie on wystarczająco elastyczny. Po zdjęciu plastrów z patelni odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kiedy plastry bakłażana ostygną, posmaruj je z jednej strony pastą i zawiń w rolki. Po zawinięciu udekoruj je z wierzchu odrobiną pasty orzechowej, pestkami granatu i listkiem kolendry. Z podanych składników powinno wyjść około 20 bakłażanowych zawijasów.