Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od lat gruzińska kuchnia wzbudza zainteresowanie i ciekawość osób lubiących testować kulinarne nowości. Nasze gruzińskie bakłażany weselne to połączenie tego oryginalnego warzywa z orzechami włoskimi i aromatyczną kolendrą. Przekąska ta idealnie sprawdzi się na przystawkę, kolację czy większą imprezę. Zawijasy z bakłażana najlepiej smakują po spędzeniu krótkiego czasu w lodówce, ale też są świetne na ciepło.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33140
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33140
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Składniki
Przygotowanie dania rozpocznij od odgoryczenia bakłażanów. Końcówki bakłażanów odetnij, bowiem nie będą potrzebne. Warzywa pokrój na półcentymetrowe plastry wzdłuż dłuższej krawędzi. Posól je i odstaw na 15-25 minut.
Rozłupane i obrane orzechy wsyp do moździerza lub blendera i rozdrobnij. Dodaj ziarna kolendry, ząbki czosnku oraz sól. Mieszaj wszystko ze sobą, dodając w międzyczasie kilka łyżek gorącej wody. Otrzymaną pastę odstaw na bok. Posiekaj na drobno papryczki chili oraz świeżą kolendrę i dorzuć do pasty orzechowej.
Opłucz i osusz plastry bakłażana. Rozgrzej na patelni olej i smaż bakłażana przyrumieniając go z obu stron. Uważaj jednak, by nie przypalić go za mocno, wtedy nie będzie on wystarczająco elastyczny. Po zdjęciu plastrów z patelni odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kiedy plastry bakłażana ostygną, posmaruj je z jednej strony pastą i zawiń w rolki. Po zawinięciu udekoruj je z wierzchu odrobiną pasty orzechowej, pestkami granatu i listkiem kolendry. Z podanych składników powinno wyjść około 20 bakłażanowych zawijasów.