Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od lat gruzińska kuchnia wzbudza zainteresowanie i ciekawość osób lubiących testować kulinarne nowości. Nasze gruzińskie bakłażany weselne to połączenie tego oryginalnego warzywa z orzechami włoskimi i aromatyczną kolendrą. Przekąska ta idealnie sprawdzi się na przystawkę, kolację czy większą imprezę. Zawijasy z bakłażana najlepiej smakują po spędzeniu krótkiego czasu w lodówce, ale też są świetne na ciepło.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9180
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9180
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Przygotowanie dania rozpocznij od odgoryczenia bakłażanów. Końcówki bakłażanów odetnij, bowiem nie będą potrzebne. Warzywa pokrój na półcentymetrowe plastry wzdłuż dłuższej krawędzi. Posól je i odstaw na 15-25 minut.
Rozłupane i obrane orzechy wsyp do moździerza lub blendera i rozdrobnij. Dodaj ziarna kolendry, ząbki czosnku oraz sól. Mieszaj wszystko ze sobą, dodając w międzyczasie kilka łyżek gorącej wody. Otrzymaną pastę odstaw na bok. Posiekaj na drobno papryczki chili oraz świeżą kolendrę i dorzuć do pasty orzechowej.
Opłucz i osusz plastry bakłażana. Rozgrzej na patelni olej i smaż bakłażana przyrumieniając go z obu stron. Uważaj jednak, by nie przypalić go za mocno, wtedy nie będzie on wystarczająco elastyczny. Po zdjęciu plastrów z patelni odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kiedy plastry bakłażana ostygną, posmaruj je z jednej strony pastą i zawiń w rolki. Po zawinięciu udekoruj je z wierzchu odrobiną pasty orzechowej, pestkami granatu i listkiem kolendry. Z podanych składników powinno wyjść około 20 bakłażanowych zawijasów.