Do góry

Przekąski Przepis na:

Hiszpańska tortilla z ziemniakami i brokułem

Hiszpańska tortilla z ziemniakami i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4660

Dodano:

Odsłon: 794

Dzisiejszy przepis pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Przygotowywany jest z surowych ziemniaków, masy jajecznej i różnych dodatków. Tortilla sprawdza się idealnie jako samodzielne danie, przystawka, czy dodatek do obiadu.

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki oleju/masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub kilka listków drobno posiekanych świeżego tymianku, bazylii, oregano, rozmaryn)
  • Pieprz
  • Sól
  • garść tartego żółtego sera (ja użyłam cheddara)
  • garść rukoli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Hiszpańska tortilla z ziemniakami i brokułem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby szybciej się upiekły. Przygotowujemy patelnię o średnicy około 26 cm. Ziemniaki wrzucamy na ciepły tłuszcz (2 łyżki), odrobinę solimy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. W międzyczasie brokuła dzielimy na małe różyczki i dorzucamy je do ziemniaków na 5 minut przed końcem smażenia.

  2. Do miski wbijamy jajka i dodajemy śmietanę, czosnek, zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy miękkie ziemniaki i brokuły. Mieszamy.

  3. Tą samą patelnię mocno rozgrzewamy. Dodajemy pozostałą łyżkę tłuszczu. Masę wlewamy na gorący tłuszcz. Kilka razy przesuwamy łyżką masę jajeczną od brzegu patelni do środka aby umożliwić spłynięcie całej masy na dno patelni. Patelnię przykrywamy i smażymy około 8 minut, od czasu do czasu ruszamy patelnią, aby ewentualne resztki masy spłynęły na dno. Gdy wierzch będzie prawie całkowicie ścięty, patelnię przykrywamy talerzem i energicznym ruchem odwracamy ją do góry dnem i wykładamy tortillę na talerz. Następnie ostrożnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię tym razem zrumienioną stroną do góry. Posypujemy startym serem po górze i przykrywamy. Smażymy około 3-4 minuty, aż spód się zarumieni.

    Delikatnie i ostrożnie zsuwamy tortillę na talerz i posypujemy obficie rukolą.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń