Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy przepis pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Przygotowywany jest z surowych ziemniaków, masy jajecznej i różnych dodatków. Tortilla sprawdza się idealnie jako samodzielne danie, przystawka, czy dodatek do obiadu.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1045
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1045
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby szybciej się upiekły. Przygotowujemy patelnię o średnicy około 26 cm. Ziemniaki wrzucamy na ciepły tłuszcz (2 łyżki), odrobinę solimy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. W międzyczasie brokuła dzielimy na małe różyczki i dorzucamy je do ziemniaków na 5 minut przed końcem smażenia.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy śmietanę, czosnek, zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy miękkie ziemniaki i brokuły. Mieszamy.
Tą samą patelnię mocno rozgrzewamy. Dodajemy pozostałą łyżkę tłuszczu. Masę wlewamy na gorący tłuszcz. Kilka razy przesuwamy łyżką masę jajeczną od brzegu patelni do środka aby umożliwić spłynięcie całej masy na dno patelni. Patelnię przykrywamy i smażymy około 8 minut, od czasu do czasu ruszamy patelnią, aby ewentualne resztki masy spłynęły na dno. Gdy wierzch będzie prawie całkowicie ścięty, patelnię przykrywamy talerzem i energicznym ruchem odwracamy ją do góry dnem i wykładamy tortillę na talerz. Następnie ostrożnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię tym razem zrumienioną stroną do góry. Posypujemy startym serem po górze i przykrywamy. Smażymy około 3-4 minuty, aż spód się zarumieni. Delikatnie i ostrożnie zsuwamy tortillę na talerz i posypujemy obficie rukolą. Smacznego ;)