Do góry

Przekąski Przepis na:

Hot Wings Stavi Style

Hot Wings Stavi Style

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 2743

Pikantne skrzydełka z czosnkiem, cebulą i kukurydzą

Składniki

  • 1kg skrzydełek
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka w proszku ostra
  • sriracha/sos chilli
  • ziarna szczypioru/sezamu do udekorowania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Usuwamy lotki ze skrzydełek. Przekrajamy na pół i przyprawiamy ostrą papryką i przyprawą do kurczaka. Wstawiamy na noc do lodówki.

  2. Skrzydełka wrzucamy na bardzo mocno rozgrzany olej na największym palniku. Smażymy ok 4min z każdej strony aż skórka zacznie się rumienić.

  3. Dodajemy cebule pokrojoną w piórka i grubo poszatkowane ząbki czosnku. Smażymy ok 5min aż cebula zacznie się lekko przypalać. Nie mieszamy za często pozwalając jej się w spokoju rumienić.

  4. Dodajemy kukurydzę i mieszamy. Smażymy jeszcze 2 min.

  5. Dodajemy ok 3 łyżek sosu sriracha (dla fanów bardzo ostrych skrzydełek)
    lub 3 łyżki sosu chilli (dla mniej ostrej potrawy). Mieszamy podrzucając nad ogniem ok 1min.

  6. Przekładamy na ręcznik papierowy i dekorujemy ziarnami sezamu i szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń