Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i wyjątkowo smaczny hummus z gotowanej fasoli doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, wrapów lub innych dań obiadowych. To spolszczona wariacja na temat tradycyjnej, bliskowschodniej pasty, którą przygotowuje się z ciecierzycy. W tym przepisie proponujemy wykorzystanie obgotowanej fasoli z puszki, jeśli jednak masz nieco więcej czasu, możesz sięgnąć po suchą fasolę, która wymaga ugotowania.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Dodaj pokrojone pomidory z puszki, zioła, przecier pomidorowy oraz fasolę. Całość gotuj przez około 10-15 minut, tak aby powstał gęsty sos. Odstaw do przestygnięcia
Przestudzoną fasolkę w sosie pomidorowym przełóż do blendera kielichowego, a następnie dodaj do niej tahini, nieco oliwy z oliwek i sok z cytryny. Całość zblenduj na gładką, puszystą masę.
Hummus z gotowanej fasoli podawaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do kanapek i wrapów.