Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta imprezowa pizza to idealna propozycja dla miłośników sera, bo występuje w niej kilka rodzajów. Smak słony fety łączy się z delikatną mozarellą, suszona bazylia dodaje aromatycznego akcentu, a to jeszcze nie koniec dodatków. Co ciekawe, imprezowa pizza także świetnie wygląda ze względu na biały śmietanowy spód.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10438
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4228
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 992
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7913
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 236
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10438
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4228
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 992
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7913
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 236
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 209
Składniki
Przygotuj najpierw zaczyn. Wodę podgrzej, aby była ciepła (ale nie gorąca), wsyp łyżeczkę cukru, sól i 2 łyżki mąki, które odejmiesz z pozostałych składników. Pokrusz drożdże i całość połącz. Odstaw, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Wsyp mąkę do dużej miski. Wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Całość powinna zrobić się miękka i elastyczna. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Powinno powiększyć swoją objętość.
Po tym czasie wyrób ciasto i uformuj z niego okrągły duży placek. Grubość zależy tylko od ciebie, pamiętaj tylko, że w piekarniku jeszcze urośnie.
Teraz wymieszaj śmietanę z natką pietruszki suszoną, solą i pieprzem. Wysmaruj taką mieszanką spód ciasta.
Ser feta pokrój w kostkę. Kulkę mozarelli posiekaj na plastry, a ser cheddar zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cebulę drobno pokrój w piórka. Rozłóż równomiernie wszystkie składniki na pizzy. Ciasto powinno być odłożone na około 10 minut, aby jeszcze wyrosło.
Rozgrzej piekarnik do 230-250 stopni Celsjusza. Włóż pizzę i piecz około 12-15 minut aż się zarumieni z zewnątrz.
Po wyciągnięciu udekoruj pizzę bazylią suszoną.