Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą przekąską na każdą okazję – od świąt i ważnych uroczystości, po popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi i rodziną. Z zewnątrz są przyjemnie chrupiące, a wewnątrz wyjątkowo aromatyczne, delikatne i miękkie.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8738
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3127
Polecam.
Odsłon: 1933
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8738
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3127
Polecam.
Odsłon: 1933
Składniki
Ogórki obierz i pokrój w cienkie słupki. Osusz je papierowymi ręcznikami, aby nie puściły zbyt dużo soku w cieście.
Serek śmietankowy wymieszaj w miseczce z solą i pieprzem do uzyskania jednolitej, łatwej z smarowaniu konsystencji.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i posmaruj go serkiem śmietankowym. Ułóż plastry szynki równomiernie na całej powierzchni, posyp mozzarellą, a potem połóż słupki ogórka wzdłuż dłuższego boku.
Zwiń ciasto ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku, by ogórek znajdował się wewnątrz. Pokrój wałek na mniejsze kawałki o grubości ok. 2 cm.
Imprezowe paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W osobnej miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch pasztecików. Posyp je sezamem.
Włóż przekąski do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 12-15 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Paszteciki podawaj natychmiast po wyjęciu z pieca, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. Resztki przechowuj pod przykryciem w lodówce i zużyj w ciągu 24 godzin.