Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przystawkę na wielkanocnym stole i dobry pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy w innej postaci niż w klasycznym żurku. Delikatne jajka, owinięte w białą kiełbasę i otulone chrupiącą panierką smakują świetnie na ciepło i na zimno. Przekąskę podawaj z sosem chrzanowym lub ćwikłą.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 811
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 811
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
Włóż 6 jajek do zimnej wody i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmij, ostudź i obierz.
Białą kiełbasę obierz z osłonki, dodaj jedno surowe jajko, obraną i drobno posiekaną cebulkę, musztardę i dokładnie wyrób na jednolitą masę. Podziel mięsną masę na 6 porcji i z każdej uformuj kulę. Ułóż kulę na arkuszu folii spożywczej i spłaszcz. Ugotowane jajka posyp mąką i ułóż na mięsnym „kotlecie”, następnie otocz mięsną masą wokół jajka, pomagając sobie folią spożywczą, aby stworzyć zgrabną kulę. Powtórz tę czynność z pozostałymi klopsikami i jajkami.
Przygotuj 3 miseczki. Do jednej wbij ostatnie jajko, roztrzep je i dopraw solą i czarnym pieprzem, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Mięsne jajka obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
W szerokim rondlu, głębokiej patelni lub woku bardzo mocno rozgrzej olej. Przekładaj jajka w białej kiełbasie na gorący olej i smaż na średnim ogniu na złoty kolor (przez kilka minut). Po czym wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy. Gotowe jajka serwuj w całości lub przekrojone na połowy z dodatkiem sosów na zimno lub marynowanych warzyw.