Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przystawkę na wielkanocnym stole i dobry pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy w innej postaci niż w klasycznym żurku. Delikatne jajka, owinięte w białą kiełbasę i otulone chrupiącą panierką smakują świetnie na ciepło i na zimno. Przekąskę podawaj z sosem chrzanowym lub ćwikłą.
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5456
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2463
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2212
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 939
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5456
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2463
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2212
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 939
Składniki
Włóż 6 jajek do zimnej wody i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmij, ostudź i obierz.
Białą kiełbasę obierz z osłonki, dodaj jedno surowe jajko, obraną i drobno posiekaną cebulkę, musztardę i dokładnie wyrób na jednolitą masę. Podziel mięsną masę na 6 porcji i z każdej uformuj kulę. Ułóż kulę na arkuszu folii spożywczej i spłaszcz. Ugotowane jajka posyp mąką i ułóż na mięsnym „kotlecie”, następnie otocz mięsną masą wokół jajka, pomagając sobie folią spożywczą, aby stworzyć zgrabną kulę. Powtórz tę czynność z pozostałymi klopsikami i jajkami.
Przygotuj 3 miseczki. Do jednej wbij ostatnie jajko, roztrzep je i dopraw solą i czarnym pieprzem, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Mięsne jajka obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
W szerokim rondlu, głębokiej patelni lub woku bardzo mocno rozgrzej olej. Przekładaj jajka w białej kiełbasie na gorący olej i smaż na średnim ogniu na złoty kolor (przez kilka minut). Po czym wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy. Gotowe jajka serwuj w całości lub przekrojone na połowy z dodatkiem sosów na zimno lub marynowanych warzyw.