Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka są bardzo wdzięcznym produktem. Można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Najczęściej podawane są w formie faszerowanej lub z różnymi sosami. Dziś prezentuję w towarzystwie sosu z wykorzystaniem wędzonego łososia, rzodkiewki, chrupiącego selera naciowego i czerwonej cebuli. Takie jajka idealnie wpasują się w karnawałowe dania, znakomicie sprawdzą się na Wielkanocnym stole czy urozmaicą każde imprezowe menu
garnek do gotowania, salaterka, nóż
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler w cienkie plasterki, łososia w drobną kostkę.
Wszystkie składniki, oprócz jajek, połączyć z majonezem i śmietaną. Dodać szczyptę świeżo mielonego pieprzu, ale nie solić.
Odstawić sos pod przykryciem do lodówki, najlepiej na noc.
Posolić dopiero drugiego dnia, tuż przed podaniem. W momencie kiedy posolicie od razu, rzodkiewka i seler puszczą soki i sos będzie za rzadki. Łosoś również jest dość słony, więc drugiego dnia lepiej będzie kontrolować stopień słoności.
Gotowy sos wyłożyć na salaterkę, na nim ułożyć połówki lub ćwiartki jajek, udekorować kawałkami łososia i dowolną zieleniną.