Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka są bardzo wdzięcznym produktem. Można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Najczęściej podawane są w formie faszerowanej lub z różnymi sosami. Dziś prezentuję w towarzystwie sosu z wykorzystaniem wędzonego łososia, rzodkiewki, chrupiącego selera naciowego i czerwonej cebuli. Takie jajka idealnie wpasują się w karnawałowe dania, znakomicie sprawdzą się na Wielkanocnym stole czy urozmaicą każde imprezowe menu
garnek do gotowania, salaterka, nóż
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1771
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 194
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1771
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 194
Składniki
Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler w cienkie plasterki, łososia w drobną kostkę.
Wszystkie składniki, oprócz jajek, połączyć z majonezem i śmietaną. Dodać szczyptę świeżo mielonego pieprzu, ale nie solić.
Odstawić sos pod przykryciem do lodówki, najlepiej na noc.
Posolić dopiero drugiego dnia, tuż przed podaniem. W momencie kiedy posolicie od razu, rzodkiewka i seler puszczą soki i sos będzie za rzadki. Łosoś również jest dość słony, więc drugiego dnia lepiej będzie kontrolować stopień słoności.
Gotowy sos wyłożyć na salaterkę, na nim ułożyć połówki lub ćwiartki jajek, udekorować kawałkami łososia i dowolną zieleniną.