Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby wykonać barwne pisanki, można ugotować jajka w łupinach cebuli, liściach modrej kapusty lub z kawałkami buraka. W tym roku na wielkanocnym stole rumienią się nie tylko pisanki. Przedstawiamy wam fantastyczny sposób na faszerowane jajka, którym burak użyczył oszałamiającego koloru. Takie jajka możesz podać z koperkowym lub tatarskim sosem.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 978
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 978
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Składniki
W osolonej wodzie ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Następnie przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, cukier, wsyp ziarna pieprzu, sól i włóż pokrojonego w kawałki buraka. Zagotuj zalewę, ostudź, a następnie włóż ugotowane jajka do środka i wstaw garnek do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc. Od czasu do czasu pomieszaj.
Następnie wyjmij jajka z zalewy i przekrój na pół. Odłóż białka na bok i delikatnie wyjmij żółtka za pomocą łyżki. Umieść żółtka w misce i rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekane pieczarki i cebulki (możesz też zetrzeć je na tarce jarzynowej), dodaj majonez, musztardę i curry. Dodatkowo możesz doprawić solą i pieprzem, choć nadzienie powinno być wystarczająco pikantne. Dokładnie wymieszaj farsz i za pomocą łyżeczki napełniaj nim połówki jajek. Przekąskę udekoruj posiekanym szczypiorkiem, koperkiem i ziarnami czerwonego pieprzu. Podawaj z ulubionym sosem na zimno.