Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała przepisu. Jajka zapiekane w piekarniku robiłam po raz pierwszy i bardzo nam zasmakowały , więc do przepisu będę często wracać.
nóż, papier do pieczenia, miska,
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli, po ugotowaniu opłukać zimną wodą i ostudzić. Następnie nożem z ząbkami przekroić na połówki, wydrążyć środki tak aby nie uszkodzić skorupki. Białka i żółtka pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski. Do jajek dodać pokrojony w kostkę ser żółty, pokrojoną w kostkę szynkę oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i wymieszać do połączenia składników. Farszem napełnić połówki skorupek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej połówce na górę nałożyć kawałek sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 - 20 minut. Podawać zaraz po zapieczeniu posypane pokrojoną cebulką zieloną.
Jajka po ugotowaniu i przekrojeniu.
Przygotowanie farszu.
Jajka gotowe do zapiekania w piekarniku.
Jajka po zapieczeniu.
Gotowe do podania.