Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka dyniowe z cynamonem a'la pierniki. Puree nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciastkom miękkości. Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom brązowego koloru po upieczeniu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4107
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416160
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2800
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4107
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416160
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2800
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i proszkiem oraz puree z dyni. Dalej ucierając dodać żółtko i sól, potem ciasto można wyrobić w dłoniach. Ciasto zawinąć z folię i schłodzić. Cukier wymieszać z cynamonem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25 g ), formować kulki wielkości orzecha włoskiego Kuleczki obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.
Obtoczone kulki układać na blasze. Kulki lekko spłaszczać, można wybić wzorek. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec około 20 minut.