Do góry

Przekąski Przepis na:

Jesienne Ciastka dyniowo-cynamonowe

Przepis dnia 2017-11-04
Jesienne  Ciastka dyniowo-cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10738

Dodano:

Odsłon: 2138

Ciasteczka dyniowe z cynamonem a'la pierniki. Puree nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciastkom miękkości. Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom brązowego koloru po upieczeniu.

Składniki

  • masło lub margaryna 100 g
  • gęste puree z dyni 100 g
  • cukier puder 80 g
  • mąka pszenna 220-230 g
  • 1 żółtko
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Posypka : 2 łyżki brązowego cukru ( u mnie kokosowy )
  • 1-1,5 łyżeczki cynamony
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Cały czas ucierając dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i proszkiem oraz puree z dyni.
    Dalej ucierając dodać żółtko i sól, potem ciasto można wyrobić w dłoniach.
    Ciasto zawinąć z folię i schłodzić.
    Cukier wymieszać z cynamonem.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25 g ), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
    Kuleczki obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.

  2. Obtoczone kulki układać na blasze.
    Kulki lekko spłaszczać, można wybić wzorek.
    Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 31 października 2017 Ja też pamiętam te ciastka u Babci, pamiętam "Gwiazdki" i wielkie, pełne torby dla każdego wnuka. Moja Mama też je jadła jako dziecko,(ma lat - 90 plus). Teraz kolej na moją wnusię (jej tata też jadał). Pycha. Polecam. Dzięki za ten przepis w imieniu dzieciaków.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 października 2017 Super ciastka, znam ten przepis sprzed lat, gdy babcia podobne robiła.
Pychotka :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń