Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w cieście to ciekawa propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że warzywo jest przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Dodatek przypraw zapewnia przekąsce wyrazistości i aromatyczności. Dużą zaletą jest możliwość niemal dowolnej modyfikacji przypraw. Można dodać ostrą paprykę, jeśli lubisz pikantniejsze smaki. Miłośnicy ziół mogą dołożyć nieco bazylii i oregano. Tak przygotowany kalafior pierwszy zniknie z półmisków, a goście będą prosić o dokładkę.
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 28
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 90
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5884
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 125
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1316
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 28
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 90
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5884
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 125
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1316
Składniki
Kalafiora umyj pod bieżącą wodą i osusz. Podziel go na małe różyczki wielkości jednego kęsa. Dopilnuj, by były podobnej wielkości.
W miseczce umieść: mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a także wszystkie przyprawy. Wymieszaj, a następnie wlej wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiej pasty.
Do miski włóż różyczki kalafiora i całość potrząsaj do momentu pokrycia różyczek ciastem.
W garnku rozgrzej olej na wysokość ok. 3 cm do temperatury 170 st. Celsjusza. Szczypcami przenoś różyczki na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez ok 2-3 minuty, do momentu ustania bulgotania i uzyskania złotego koloru.
Kalafiora w cieście wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki do odsączenia tłuszczu. Danie podawaj na gorąco.