Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w smażony cieście pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 31
Sałatka ziemniaczana tym razem wzbogacona dodatkowymi składnikami. Smaczna, z...
Odsłon: 21
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 333
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 31
Sałatka ziemniaczana tym razem wzbogacona dodatkowymi składnikami. Smaczna, z...
Odsłon: 21
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 333
Składniki
Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej nie za duże, wrzucam go do gotującej się wody z połową łyżeczki soli i cukru. Od momentu ponownego wrzenia liczę max 4 minuty i odsączam na cedzaku. Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno jaja, mleko, koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki soli i tak samo pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę - dodaję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej śmietany. W rondlu rozgrzewam olej. Ostudzone różyczki kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony. Podałem z pysznym sosem czosnkowym oraz kilkoma frytkami również w cieście pomidorowym lecz tylko do połowy.