Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalafior w jajku

Kalafior w jajku

Autor:

Przepisów i artykułów: 301 Ocena: 3430

Dodano:

Odsłon: 481

Proste i szybkie danie - kalafior obtaczany w jajku z przyprawami i bułką tartą, smażony i podany z sosem pomidorowym/ketchupem. Jako dodatek do obiadu czy szybka przekąska

Składniki

  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafior w jajku

Przygotowanie

  1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, ale ma pozostać jędrny, odsączyć na sitku a następnie wyłożyć na ręczniku żeby dobrze wysechł.
    W misce wymieszać jajka z mlekiem, i przyprawami, dobrze roztrzepać.
    Kalafiora wrzucić do miski, dobrze obtoczyć różyczki.

  2. Na patelni rozgrzać masło i olej, wysypać równomiernie 1 łyżkę bułki tartej na to wyłożyć kalafiora, polać po wierzchu jak zostało jakieś jajko w misce i posypać resztą bułki tartej.
    Smażyć z jednej strony a następnie przewrócić na drugą stronę.
    Podawać ciepły, prosto z patelni z sosem pomidorowym albo ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń